Dézsi Csaba András: a maszkok osztogatása drága látszatintézkedés

pestisracok.hu • 2020. április 06., hétfő •
Januárban, amikor a győriek óriási többséggel megválasztották polgármesterüknek Dr. Dézsi Csaba Andrást még nem sejthették, mekkora áldás lesz hetekkel később egy olyan városvezető, aki polgármesterként is orvos és így felkészültebben, hozzáértéssel tudja kezelni a nem mindennapi helyzetet, amit szinte egyik napról a másikra hozott az életünkbe a COVID-19 vírus - írja a pestisracok.hu.
Dézsi Csaba András: a maszkok osztogatása drága látszatintézkedés

Nem elég, hogy Győr-Moson Sopron megye a főváros és Pest megye után a legfertőzöttebb, a városvezetést sem kerülte el a koronavírus. Pont az előtt, hogy a Dézsi  visszatért volna a kórházba is dolgozni, előbb a város jegyzőjéről derül ki, hogy koronavírus fertőzött, majd az ő aztán egyik alpolgármesterének COVID-19  tesztje is pozitív lett. Az egész városvezetésből ketten maradtak fizikálisan is a “fronton”, Dr. Pergel Elza és Szeles Szabolcs alpolgármesterek, egyéb iránt maradt a Skype, az online ügyintézés- házi karanténból. A polgármester a PestiSrácok.hu-nak azt mondta, mind orvosként, mind az önkormányzati munkában olyan csapattal vette körül magát, akiknek a munkájában maximálisan megbízik, akik a fizikai távollétében is maximálisan elvégzik a dolgukat és képesek őt is helyettesíteni, emellett folyamatos online kapcsolatban vannak, mindenről egyeztetnek. A helyzet nem egyszerű. Győr tranzitváros, közel van két országhatár is, a betegek száma feltehetően ezért is magasabb ebben a megyében, mint más vidéki megyékben. A turizmus, ami Győr gazdaságának egyik lába, gyakorlatilag áll, ki tudja meddig. Az autóiparban, ami az ipar jelentős részét teszi, már most érezhető a visszaesés. A polgármesternek úgy kell ezen a helyzeten átvezeti a várost, hogy közben személyes harcát is meg kell vívnia a koronavírussal, és már a felesége is beteg.

Dr. Dézsi Csaba András lapunknak azt mondta, most már jobban van – a vérvizsgálat, amely az immunitást, a szervezet ellenanyag szintjét mutatja (ez volt a harmadik tesztje) negatív lett. Ez azt jelenti, hogy végigrohant rajta a vírus és talán, már a betegségből kivezető úton van. A felesége viszont pénteken már annyira rosszul volt, fulladt, hogy felmerült, kórházba viszik.

A polgármesternek máig nincs láza, a közérzete és amit átélt néhány nappal ezelőtt, az elmondása szerint, nem fogható az influenza tüneteihez. Néhány lépcsőfok után már fulladt fitt sportemberként, egy-két napig tompa hát- és mellkasi fájdalma volt, mintha nyomták volna a mellét. Ami a legrosszabb szerinte ebben a betegségben, az az, hogy nem tudja az ember, hogy javulni vagy romlani fog-e az állapota, nincs elég tapasztalat a tarsolyunkban.


Januárban, amikor a győriek óriási többséggel megválasztották polgármesterüknek Dr. Dézsi Csaba Andrást még nem sejthették, mekkora áldás lesz hetekkel később egy olyan városvezető, aki polgármesterként is orvos és így felkészültebben, hozzáértéssel tudja kezelni a nem mindennapi helyzetet, amit szinte egyik napról a másikra hozott az életünkbe a  COVID-19  vírus. Nem elég, hogy Győr-Moson Sopron megye a főváros és Pest megye után a legfertőzöttebb, a városvezetést sem kerülte el a koronavírus. Pont az előtt, hogy a Dézsi  visszatért volna a kórházba is dolgozni, előbb a város jegyzőjéről derül ki, hogy koronavírus fertőzött, majd az ő aztán egyik alpolgármesterének COVID-19  tesztje is pozitív lett. Az egész városvezetésből ketten maradtak fizikálisan is a “fronton”, Dr. Pergel Elza és Szeles Szabolcs alpolgármesterek, egyéb iránt maradt a Skype, az online ügyintézés- házi karanténból. A polgármester a PestiSrácok.hu-nak azt mondta, mind orvosként, mind az önkormányzati munkában olyan csapattal vette körül magát, akiknek a munkájában maximálisan megbízik, akik a fizikai távollétében is maximálisan elvégzik a dolgukat és képesek őt is helyettesíteni, emellett folyamatos online kapcsolatban vannak, mindenről egyeztetnek. A helyzet nem egyszerű. Győr tranzitváros, közel van két országhatár is, a betegek száma feltehetően ezért is magasabb ebben a megyében, mint más vidéki megyékben. A turizmus, ami Győr gazdaságának egyik lába, gyakorlatilag áll, ki tudja meddig. Az autóiparban, ami az ipar jelentős részét teszi, már most érezhető a visszaesés. A polgármesternek úgy kell ezen a helyzeten átvezeti a várost, hogy közben személyes harcát is meg kell vívnia a koronavírussal, és már a felesége is beteg.

Dr. Dézsi Csaba András lapunknak azt mondta, most már jobban van – a vérvizsgálat, amely az immunitást, a szervezet ellenanyag szintjét mutatja (ez volt a harmadik tesztje) negatív lett. Ez azt jelenti, hogy végigrohant rajta a vírus és talán, már a betegségből kivezető úton van. A felesége viszont pénteken már annyira rosszul volt, fulladt, hogy felmerült, kórházba viszik. A polgármesternek máig nincs láza, a közérzete és amit átélt néhány nappal ezelőtt, az elmondása szerint, nem fogható az influenza tüneteihez. Néhány lépcsőfok után már fulladt fitt sportemberként, egy-két napig tompa hát- és mellkasi fájdalma volt, mintha nyomták volna a mellét. Ami a legrosszabb szerinte ebben a betegségben, az az, hogy nem tudja az ember, hogy javulni vagy romlani fog-e az állapota, nincs elég tapasztalat a tarsolyunkban. 

A betegség legnehezebb napjait is végigdolgozta, interneten tartva a kapcsolatot a munkatársaival. Több lehetséges pénzügyi-gazdasági helyzetet lemodellezve a pénzügyekért felelős alpolgármesterével tervezik a költségvetés átszabását. Dr. Dézsi Csaba András azt mondta, öröm az ürömben, vagy a szerencse a rosszban, hogy Pergel Elza alpolgármesterének mindegyik vírustesztje negatív lett, így azokon a helyeken, ahol fizikálisan meg kell jelenni, ahol alá kell írni, el tud járni és Szeles Szabolcs alpolgármester is hamarosan szabadul a karanténból, hiszen neki is negatívak lettek a tesztjei.

A polgármester április 14-ig van karanténban, akár csak Radnóti Ákos alpolgármester, a jegyző, ha gyógyul, talán hamarabb vissza tud térni a hivatalba. A legtöbb dolgozó egyébként otthonról végzi a feladatát, szintén online, home office-ban. Minden osztályon a minimális létszám, egy-két ember van benn a polgármesteri hivatalban. 

Dr. Dézsi Csaba András a PestiSrácok.hu-nak azt mondta, teljesen egyértelmű, hogy erre a néhány főből álló ellenzékre nem számíthat. Pedig nem várna sokat, csak annyit, hogyha már segíteni nem tudnak, ne gáncsoskodjanak. Mit lehet látni az ellenzéki oldalról? Csak a folyamatos hőbörgést, ahol együttműködni kellene az emberek biztonsága érdekében ott áskálódnak, helyette látszat intézkedésekkel úgy tesznek, mintha ők óvnák az embereket. Közben árasztják az álhíreket.  Olyanok ők a nemzetnek, mint a Himnuszban a balsors. A győri ellenzékről szólva azt mondta, az uszításon és rémhírkeltésen túl egy dolgot csinálnak, megszervezték a tapsolást a lakótelepeken és esténként tapsoltatnak. Ettől sajnos még nem lesznek európaiak. Ők tapsolnak, mi dolgozunk – fogalmazott.

Megjegyezte, hogy baloldali vezetésű városokban, például Szombathelyen 2 darab egyszer használatos orvosi maszkot küldtek minden családnak, ami szerinte kizárólag egy drága látszatintézkedés. Mert mire mennek ezzel a három-négy fős családok és persze arról is hallgatnak, hogy ez a maszk nagyjából 4 órát használható hatékonyan, ha kimossák, már nem ér semmit.

Mint mondta, orvosként az a véleménye a maszkviselésről, hogy nem mindegy, hogy hol, mikor és milyen maszkot viselünk. A sima orvosi maszkok arra jók, hogy akiben benne van a vírus, az ne fertőzzön, de valójában nem óv meg a fertőződéstől. A védekezéshez fontos az, hogy megfelelő távolságot tartsunk más emberektől és a gyakori kézmosás, kézfertőtlenítés. Ha egyedül sétálunk az utcán vagy egy parkban, akkor nincs szükség maszkra, mert csak nehezíti a légzést. De most lehetőleg, aki megteheti, maradjon inkább otthon. A maszkot akkor ajánlja felvenni, ha olyan helyre megyünk, ahol egy időben mások is vannak, de akkor már érdemes legalább 3 rétegű maszkot viselni.

Arra bíztatok mindenkit, hogy ne várjon arra, hogy majd valaki maszkot ad neki, hanem otthon egy rossz pólóból, még varrógép nélkül is lehet kiváló maszkokat készíteni, de erre kiválóan alkalmas egy összehajtogatott kendő vagy sál is, mert ezeket ki lehet mosni és vasalással fertőtleníteni. 

“Mi azt tűztük ki célul, hogy azoknak adjunk hivatalból megfelelő FFP2 és FFP3 maszkokat, akik az élvonalban harcolnak, a sürgősségi osztályon, az infektológián, a pulmonológián, az alapellátásban dolgozóknak, a rendvédelmi dolgozóknak és azoknak, akik az ellátásunkat, az ellátmányt biztosítják. Ők nem maradhatnak otthon és fokozottan ki vannak téve a fertőzésveszélynek. Nekik viszont olyan maszkra van szükségük, ami valóban véd a vírus ellen és azt is rendszeresen cserélni kell” – hangsúlyozta Dr. Dézsi. 

ALAGÚTBAN VAGYUNK, AZT SEM TUDJUK MI VAN BENNE, NEMHOGY HOL A VÉGE
A polgármester szerint az, ami most a legnagyobb béklyó, az a félelem. Egy alagútban vagyunk, nem csak, hogy azt nem látjuk, hol van a vége, és van-e fény a végén, hanem azt sem, hogy mi van az alagútban. Nem tudjuk pontosan, hogyan viselkedik ez a vírus, míg az egyik ember úgy esik át rajta, hogy nem is tudott róla, hogy elkapta, addig egy másik lélegeztető gépre kerül, mert a tüdeje felmondja a szolgálatot. Jelenleg még csak a csoportos megbetegedések stádiumában vagyunk, de bármikor bekövetkezhetnek a tömeges fertőződések, ezt kell megakadályozni. Fontos tudni, hogy több országban is a háziorvosok adták tovább tömegesen a kórokozót, ezért is változott meg az orvos-beteg találkozás formája. Győrben is felkészültek a nagy számú betegre, az országban elsőként hoztak létre 750 fekvő beteg elhelyezésére alkalmas COVID Centrumot, a megyei kórháztól elszeparáltan az egyetemen olyan személyeknek, akik még nem igazolt betegek, de nem maradhatnak vagy nem tudnak otthon maradni. Most egy oxigén terápiára alkalmas, tömeges beteg fogadásra is alkalmas központot is nyitnak a megyei kórházzal közösen. Több zöldszámot is indítottak, amelyeken keresztül tájékoztatnak, egészségügyi iránymutatást adnak és létrehoztak egy segélyalapot, amelyből  a védekezés segítése mellett jelenleg lélegeztető gépek beszerzését kezdték meg. A számlára a polgármester utalt elsőként, félmillió forintot, saját egészségügyi termékeket gyártó cégének bevételéből. 

A SOKAT SZIDOTT MAGYAR EGÉSZSÉGÜGY KIVÁLÓAN HELYTÁLL
Dr. Dézsi Csaba András arra is felhívta a figyelmet, hogy a sokat szidott egészségügyi rendszerünk a járványhelyzetben kitűnően helytáll, a szakembereink felkészültsége és elhivatottsága is kiemelkedő, miközben érdemes megnézni, hogy hol tart például a balliberálisok által mintának tekintett, egekig magasztalt USA. 

De, nem elég magáról a  betegségről a COVID-19 fertőzésről beszélni, mert minden járványnak több oldala, vetülete van: egy járványügyi, egészségügyi, egy gazdasági és egy szociológiai.

5 PONTBAN A HELYI GAZDASÁG SEGÍTÉSÉÉRT
Gazdasági szempontból rendkívül fontos az a gazdaságvédelmi és gazdaság újraindító akcióterv, amellyel elébe próbál menni a lehetséges súlyos gazdasági következményeknek a kormány – jegyezte meg a győri polgármester. Emlékeztetett, hogy kezdetnek Győrben néhány napja 5 pontos helyi intézkedés csomagot hirdetett:

augusztus 31-ig elengedik az önkormányzati tulajdonú szociális bérlakások bérleti díját,
augusztus 31-ig 50 százalékkal csökkentik az önkormányzati tulajdonú üzlethelyiségek bérleti díját, (a rendelkezés alól kivételt képeznek az élelmiszer üzletek, drogériák, gyógyszertárak, dohányboltok, sorsolásos játék, fogadások, távszerencsejáték és lottójáték értékesítésével foglalkozó üzletek, bankok, biztosítók, pénzügyi szolgáltatók)
szintén felére csökkentették a bérleti díjakat a helyi piacon,
az idegenforgalmi adót a veszélyhelyzet végéig a kamarák kérésére eltörölték,
és végül elrendelték, hogy az önkormányzati tulajdonú helyiségek albérletbe adása esetén az albérleti díj nem haladhatja meg a bérleti díjat.


VISSZA A GYÖKEREKHEZ: CSAK MAGUNKRA SZÁMÍTHATUNK
A járvány társadalmi-szociológiai oldaláról szólva a polgármester azt mondta, hogyha lokálisan tekintjük a kérdést, akkor is szemmel látható, ahogy a történtek hatására visszatérünk a gyökerekhez, a polgári értékrendhez. Az első ismét a család mindenki életében, együtt vagyunk, időt szánunk egymásra, odafigyelünk a gyerekeinkre, a szeretteinkre. Ha szélesebbre nyitjuk a látószöget és európai viszonylatban vizsgáljuk, hogy mi történik velünk, azt láthatjuk, hogy ma kizárólag a nemzetállamok szintjén működik Európa. Most bizonyosodik be igazán, mennyire igaza van ebben a  kérdésben a miniszterelnök politikájának. A politika érték- és érdekközösségekről szól – húzta alá Dr. Dézsi Csaba András. Mint mondta, az Európai Unió egyetlen komoly intézkedést nem tudott hozni, ami a járvány kollektív megfékezésére szolgálna és érdekes az is, hogy a bajban lévő tagállamoknak honnan érkezik a segítség. Most nincs hová menekülni, nincs hová bújni ez elől a vírus elől, a járvánnyal saját magunknak kell megharcolnunk és alapvetően saját magunkra támaszkodhatunk. Ha megnézzük a nyugat-európai államok adatait és összehasonlítjuk arányaiban a miénkkel, a számok azt mutatják, hogy nem csináljuk rosszul, a lehetőségekhez mérten eredményesen tesszük minden területen a dolgunkat.

Vezető kép: Dr. Dézsi Csaba András Facebook

 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére