Darabosan, fűszeresen, hagyományosan – hogyan tegyük el az epret télire?

• 2020. május 24., vasárnap •
Itt a befőzési szezon. A környező eperföldek – ha még csak rövid időre is – de megnyitottak. Lassan azonban már nagyobb mennyiségben is lehet szedni a szabadban a piros, édes gyümölcsöt. Hogyan tegyünk el belőle télire? Variációk lekvárra, dzsemre.
Darabosan, fűszeresen, hagyományosan – hogyan tegyük el az epret télire?

Kenyérre, kalácsra, palacsintára, smarnira – változatosan felhasználható, könnyen elkészíthető, és szerencsés esetben sokáig eláll a szamócalekvár. A boltban kapható dzsemfixekkel minimális cukor hozzáadásával, dunsztolás nélkül üvegbe zárható a kora nyár íze és illata, de a hagyományos, „nagymama” féle módszer is alkalmazható. Akármelyiket is válasszuk, a hideg napokon még hálásak leszünk magunknak a fáradozásért.

Így készül

a klasszikus eperlekvár

Hozzávalók:

2 kg eper

70 dkg cukor

1 citrom leve

Az epret áztasd tíz percre hideg vízbe, majd csapvíz alatt öblítsd le jó alaposan. Távolítsd el a szárát, vágd kettő-négy részre, és tedd egy nagyobb tálba vagy lábosba. Szórd rá a cukrot, és hagyd állni egy éjszakán át. Főzés előtt botmixerrel pépesítsd ízlés szerint, és nyomd rá a citrom levét. Kis lángon főzd addig, amíg kellően besűrűsödik, illetve elfő a habja. Közben többször kevergesd meg fakanállal. Ha egy tányérra cseppentesz kevés lekvárt, és nem folyik szét, akkor biztosan elkészült.

Közben az üvegeket és a kupakokat mosd el, akár ki is főzheted. Amikor a lekvár kezd sűrűsödni, állítsd egy tepsibe, rakd bele az üvegeket, és önts alájuk vizet. Kezdd melegíteni, majd szedd tele mindegyiket lekvárral. Jól zárd le, és fordítsd fejjel lefelé legalább 5 percre. Takard be plédekkel, és hagyd addig a dunsztban, amíg ki nem hűlnek. 

Így pedig egy pikánsabb változat

Hozzávalók:

2.5 kg eper

50 dkg befőzőcukor

2 csomag dzsemfix

3 lime-ból nyert limelé

1 dkg fahéj

2 db csillagánizs

1 csomag vaníliás cukor

1 ml citrom aroma

1csokor bazsalikom (citrom illatú)

1 lime-ból nyert lime héja

Az epret megmossuk, és kettévágjuk. Egy nagyobb edénybe tesszük, ráöntjük a dzsemfixet és a befőzőcukrot, majd 1 órán át állni hagyjuk. A citromot lereszeljük, a levét kifacsarjuk, majd ezeket is az eperhez adjuk az aromával együtt. Hozzáadjuk a fahéjat és a csillagánizst, jól elkeverjük. Feltesszük főzni, nagy lángon 10 percig forraljuk, majd még 20 percig főzzük, de nem habzásig. Ekkor a fahéjat és a csillagánizst eltávolítjuk, és a vaníliás cukrot, az apróra vágott citromillatú bazsalikomot belekeverjük.Öt percig még főzzük, majd azon forrón tiszta üvegekbe töltjük. Légmentesen lezárjuk, és téli pihenőre betesszük a kamránkba.

 

A receptet a https://www.nosalty.hu/ oldalán találtuk.

kép: femina.hu 

 

 

közösség

további frisss

lap tetejére