Beleszálltak a megyei napilapba

• 2020. február 16., vasárnap •
Előbb Iker Áron momentumos, majd Rába Kálmán jobbikos képviselő becsmérelte a Vas Népét, illetve a lap megyei értéktárba való felvételét a Vas megyei közgyűlés pénteki ülésén. Bár az erről szóló döntést már tavaly októberben meghozta a testület, a képviselők máig nem tudták ezen túl tenni magukat.
Beleszálltak a megyei napilapba

Szépen csendben csordogált a megyei közgyűlés ülése egészen a 7. napirendi pontig, amikor is a Vas Megyei Értéktár Bizottság 2019. második félévi tevékenységéről szóló beszámolót kellett megtárgyalni a testületnek. Ekkor a momentumos Iker Áron nyitotta szólásra ajkát, hogy aztán megkérdőjelezze a Vas Népe megyei értéktárba való felvételét. Ami nem mellékesen már tavaly megtörtént. Szerinte a lap méltatlan arra, hogy azonos szinten kezeljék egy tömördi madárvártával vagy a gencsi legénycéhvel. Minderre Rába Kálmán jobbikos képviselő is rátett egy lapáttal: hazugnak nevezte a megyei napilapot, amely csak bizonyos politikai érdekeket szolgál.
Kevy Albert minderre úgy reagált, hogy a Vas Népe maga a történelem, jelentős múlttal a háta mögött, nem kevés szerepet vállalva megyei identitásunk erősítésében. Mindazonáltal álljon most itt az az indoklás, ami alapján a napilapot beemelték a Vas Megyei Értéktárba.

A Vas Népe a megye napilapja, történelmet ír és őriz. Része a hazai és a megyei sajtótörténetnek, a megye történetének, az utóbbi 63 évre vonatkozó, bármilyen témájú helytörténeti kutatásban megkerülhetetlen forrás. Ugyanakkor része az emberek életének. A megye lapját a kezdetek óta veszik és olvassák az családokban, az itt élők elmondják, hogy családi hagyomány az előfizetése, évtizedek óta tradíció és szokás a reggeli kávé mellé behozni a postaládából és tájékozódni a helyi hírekről. Megyei identitásképző szerepe vitathatatlan. Megerősíti ezt az a tény, hogy a Vas Népe, mint évtizedek óta, most is Magyarország legnagyobb lefedettségű, egyik legolvasottabb napilapja. Jelenleg Vas megye lakosságának 65 százalékát éri el napi 30.722 eladott példányszámmal, vagyis minden harmadik háztartásban olvassák. A legutóbbi MATESZ gyorsjelentés még mindig azt az eredményt mutatja, amit a korábbi felmérések. A Vas Népe népszerűségét, előfizetői számát nem közelíti meg a hazai vidéki lapok egyike sem. A Nyugat-Dunántúli  régióból vett példákkal összehasonlítva: a Kisalföld a napi 45.222 példányszámával is csak 44 százalékos elérést produkál, a Zalai Hírlap lefedése a napi 28.743  darab újsággal 51 százalékos. Az ország keleti feléből vett példával összehasonlítva: a Hajdú-Bihari Napló napi értékesítési példánya 26.636, a lakosság 33 százalékát éri el. Délen, például Bács-Kiskun megyében a Petőfi Népéből 12.286 darabot adnak el naponta, ez 9 százalékos elérést jelent. (Forrás: MATESZ gyorsjelentés 2019. első félév.)

(A számok részletesebb tükrében: a KSH 2011-es népszámlálási adatai alapján Vas megyében 100.443 háztartás van. A NOK 2018-as II. féléves adatai szerint a 15 év feletti lakosságszám a megyében 219.526. A NOK 2018 II. féléves adatai szerint az olvasók száma 143.788 fő, a MATESZ adatai szerint a 2019-es első negyedéves értékesített példányszám 30.722. A GEMIUS júniusi adatai szerint a vaol.hu átlagos napi elérése 21.108. A számok tükrében a Vas Népe a megye lakosságának 65 százalékát éri el, a vaol.hu a megye lakosságának 10 százalékát. A megyei háztartások elérése a Vas Népével 30,6 százalék, ez azt jelenti, hogy minden harmadik háztartásban olvassák, ezer megyei háztartásra jut 306 előfizetés.)

A gazdaság, a közélet, a kultúra, a sport szereplői is keresik a visszatükrözéseket a megyei napilapban. Mára elterjedt a helyi mondás, hogy „ami nem jelent meg a Vas Népében, az olyan, mintha meg sem történt volna”, mert nincs dokumentálva a jelen és jövő számára.

A megyei sajtó által beléphetünk a szűkebb hazánk múltjába: a jellemző újsághírekkel be lehet mutatni egy adott korszakot. A dokumentatív értéket képviselő napilap eredeti példányai bekötve megtalálhatók és kutathatók Berzsenyi Dániel Könyvtár helytörténeti gyűjteményében. Ugyanilyen archívumot gyűjtött maga a Vas Népe is a szerkesztőség épületében, ez digitalizálásra, pályázati forrásra vár. A Berzsenyi könyvtárban katalóguscédula rendszer, illetve az 1990 utáni időszakról számítógépes adatbázis lehetővé teszi a könnyű és gyors kutathatóságot. Kereshetők az adattárban a helyi eseményekről, ünnepségekről, vásárokról szóló cikkek, vasi személyiségekről szóló hírek, életrajzok, nekrológok, továbbá gazdasági társaságok működését, statisztikákat, üzemalapításokat, bezárásokat megörökítő tudósítások, rendőrségi ügyek, természeti katasztrófák is. Az egykori lapszámok falutörténetekhez, pályamunkákhoz, helyi vonatkozású egyetemi szakdolgozatokhoz, cégtörténetekhez, családfakutatáshoz szolgáltatnak fontos adatokat. A kutatók számára nagy jelentőségűek a neves személyekkel készült interjúk, amelyekből a nyilatkozó emberi oldala is megismerhető. A Vas Népe fotói a megyetörténet olyan pillanatait is megörökítik, amelyeket más talán nem fényképezett le vagy nem őrzött meg soha.

 

kép:vaol.hu/Szendi Péter 

frisss

közösség

további frisss

lap tetejére