Az ALDI nemet mond a kengurura

frisss, Facebook, Fotó: Batyu Klán Hordozóiskola • 2018. október 19., péntek •
Egy szakértői csoportban találkoztunk a hírrel. Régi téma, de nem lehet eleget szajkózni.
Az ALDI nemet mond a kengurura
Mióta gyógypedagógusok, gyógytornászok léteznek, és mióta megérkezett hazánkba a "kenguru", azóta visszatérő téma a helyes hordozás. De nem csak a szakemberek, hanem maguk az anyukák is vérre menő vitákat tudnak kerekíteni a hordozás vs. nem hordozás téma körül. Én a magam részéről úgy érzem, hogy általános érvényű igazság nincs. Vannak hordozó típusú anyukák, és megrögzött babakocsisok. A fontos, hogy a mama és a baba összhangja meglegyen. Hordozás nélkül is megtörténhet a szoptatás, összebújás, dögönyözés, puszilgatás és szeretve érezheti magát a csöppség. Ez nem csak hordozással, hanem babakocsiban is megtörténhet, még ha sokszor találkozunk a közösségi médiavilágában szélsőséges megközelítéssel is.
 
Hogy a hordozás praktikus, az tény. Aki gyermeket nevelt valaha, az tudja, hogy milyen érzés zsibbadó karokkal, az utolsó energiamorzsákat kipréselve magunkból, elvégezni a házimunkát, kezünkben a gyerekkel lavírozva. De nem mindegy, hogy mivel hordozunk! Lehet az csatos, mei thai, kendő, karikás, bármi, csak kengurut ne! Még akkor se, ha nem annak hívják! 
Ez az ábra is a Facebookon kering, és kitően bemutatja a lényeget!
 
A baba lábai között, az ágyékra összpontosul a baba súlya az úgynevezett kenguruban. Mivel így a baba lábai lógnak, nem valósul meg a gyógytornászok által hol "M-tartásnak", hogy „békatartásnak” nevezett pozíció, vagyis a babát nem támasztja alá az egyik térdhajlattól a másikig a hordozó. Akit már ültettek karabinerek hálójába, el tudja képzelni, hogy milyen érzés lehet. A kifelé hordozás hátrányairól röviden csak annyit, hogy a kisbabát túl sok inger éri, és nincs lehetősége elbújni a mama ölelésében, ezenkívül az apuka hasán, az anyuka mellkasán teljesen kiterített pozíciót vesz fel a kicsi, amely köszönőviszonyban sincs a felállásig és elindulásig javallott összegubózó C-tartással.
 
Nem célunk most ennél részletesebb szakmai okfejtésbe bonyolódni. Ez a cikk nem ezért, hanem azért íródott, mert az ALDI lépett egy nagyon elismerésre méltót!
Miután szórólapján meghirdetett egy már ránézésre sem ergonomikus hordozót, egy szakértő, aki rendszeres vásárló is az üzletláncnál kifogással élt a terméket illetően. Lesöpörhették volna a témát az asztalról, mert minden bizonnyal elkelt volna a portéka, de nem! Válaszoltak, nem is akárhogy!
 
Nyilván van ebben némi PR duma, hogy nem kötünk kompromisszumot a minőséget illetően, de olyannyira komolyan veszi ezt a cég, hogy nem is fogja értékesíteni a kifogásolt terméket. Ez azért elég korrekt.
 

 

 

frisss

közösség

további frisss

lap tetejére