4000 db kecsege érkezett a Rábába

• 2020. április 14., kedd •
A koronavírus-járvány időszakában sem állt meg az élet a vasi vizek partján, szinte naponta érkeznek halszállítmányok a horgászok nagy örömére. A tavaszi telepítés során eddig közel 45 tonnát meghaladó mennyiségben érkezett ponty és más fehér hal a szövetségi horgászvizekbe.

- Múlt héten előnevelt kecsege telepítését hajtotta végre a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége a Rába folyó Vas megyei szakaszának több pontján - mondta el Puskás Norbert, a szervezet ügyvezető elnöke hivatalos honlapjukon. A kecsege a tokfélék jellegzetes hazai képviselője, amely a tengerekből folyóvizekbe történő vándorlások során alkalmazkodott az édesvízi életmódhoz, hazánkban a Duna és a Tisza vízrendszerében található meg elsődlegesen.

A kecsege pikkelyek helyett ún. vértekkel borított jellegzetes halfaj, a Rábában gyakorinak sosem volt mondható, azonban idősebb horgászok elmondása szerint alkalmi zsákmányként még a ’80-as években is megörvendeztetett egy-két kitartó folyóvízi pecást.


A kecsegék telepítése a Rába teljes Vas megyei részén, Sótonytól Alsószölnökig, elsősorban a duzzasztott szakaszokon történt. A telepítést végző szervezet kéri a horgászokat, hogy az esetlegesen kifogott kis kecsege példányokat óvatos horogszabadítás után kíméletesen bocsássák vissza a vízbe, illetve kifogásukról szíveskedjenek értesíteni a szövetséget az info@vasivizeken.hu címen, vagy a 94/506-835-ös telefonszámon.

közösség

további frisss

lap tetejére